Yurttaşlık Derneği tarafından yürütülen “Suriyeli Mülteci Çocukların Eğitim Yoluyla Toplumsal Entegrasyonu için Öğretmen Destek Programı”, İstanbul’da yaşayan Suriyeli çocukların öğrenim gördükleri okullarda görevli öğretmenlerle yapılacak 14 seminer ve 2 gün sürecek bir atölye çalışmasından oluşan bir eğitim programıdır. Bu eğitim programı ile Suriyeli mülteci çocukların yeni yaşamlarına uyumunu arttırma yönünde kolaylaştırıcı bir rol oynayabilmeleri için öğretmenlerin kişisel ve mesleki becerilerinin desteklenmesi amaçlanıyor.

Programa katılan öğretmenlerin iletişim ve kolaylaştırıcı/rehber öğretmenlik becerileri desteklenirken, travma teşhisi, travma ile başetme, çatışma çözümü yöntemleri, farklılıklara saygının aktif pratikleri gibi konularda Suriyeli ve Türkiyeli öğrencilerin beraberce faydalanabileceği kazanımlar edinmesi hedefleniyor. Bunlara ek olarak, seminer katılımcısı öğretmenlerin, Suriyeli mülteci çocukların ve gençlerin eğitim haklarını kullanabilmeleri için başvuracakları merciler, mültecilerin hakları ve entegrasyon politikaları konularında bilgi ve donanım edinmeleri amaçlanıyor. 

Programda yer alan seminerler ve atölye çalışmalarının yoğunlaşacağı alanlar şunlar:

  • Suriyeli çocukların eğitim hakkı
  • Sınıfta ayrımcılık ve kapsayıcı eğitim
  • Anadili Türkçe olmayan öğrenciler için öğretim/öğrenme süreçlerinin planlanması
  • Zor koşullarda öğretmenlik, travma yaşamış çocuklarla çalışma
  • Demokratik ve katılımcı sınıf yönetimi
  • Suriyeli öğrencilerin kazanımları nasıl ölçülecek?
  • Dijital çağda öğretmenlik becerileri
  • Farklılaştırılmış öğretim ve planlama

Öğretmen Destek Programı, 3 Aralık 2016 tarihinde yapılacak ilk seminerle başlayacak ve 3 Haziran 2017 tarihinde yapılacak son seminerle tamamlanacaktır. Program kapsamında, İstanbul’da ikamet eden/görev yapan toplam 20 öğretmenle, İstanbul’da merkezi bir mekanda, yoğunlaştırılmış seminer-atölye çalışmaları yapılacaktır. Programın gerçekleştirileceği mekan daha sonra duyurulacaktır. Farklı tematik başlık ve içeriklerden oluşan toplam 14 seminer-atölye çalışması, belirlenen takvimde Cumartesi günleri 10.00-16.00 saatleri arasında uygulanacaktır. Ayrıca program kapsamında şehir dışında yapılacak bir organizasyonla iki günlük atölye çalışması gerçekleştirilecektir. 

Katılımcıların yol, yemek ve iki günlük şehir dışı gezi giderleri proje kapsamında karşılanacaktır.

Başvuru koşulları ve değerlendirme

  • Programa, İstanbul’daki ilk-orta-lise düzeyi okullarda görev yapan ve sınıflarında/okullarında Suriyeli öğrenciler bulunan sınıf öğretmenleri, branş öğretmenleri ve rehber öğretmenler başvurabilir.
  • Başvuranlar arasından 20 katılımcı belirlenecektir. Katılımcılar belirlenirken başvurucuların görev yaptığı okul, okulun bulunduğu bölge, başvurucuların mesleki deneyimi, cinsiyet ve branş dağılımlarında bir denge sağlanması gözetilecektir.
  • Programa son başvuru tarihi 24 Kasım 2016 Perşembe’dir.
  • Başvuru sonuçları, 25 Kasım 2016 tarihinde e-mail yoluyla duyurulacaktır.

Programa başvurmak için lütfen şu adresteki formu doldurunuz: https://goo.gl/forms/zcDc9uJssKLIXY3K2   

Öğretmen Destek Programı’nı, tarih ve konu başlıklarını içerecek şekilde https://docs.google.com/document/d/1v-L-CgWBX1mWikLFWWDR3Wi13JVQ-Vg74-eiKJaS3EU/edit?usp=sharing bağlantı adresinden görebilirsiniz.

Soru ve detaylı bilgi için lütfen Öğretmen Destek Programı Eğitim Koordinatörü Soner Şimşek’le [email protected] e-posta adresinden iletişime geçiniz.