Rutin bir çalışma toplantısı için Büyükada’da bir araya gelen ve bir ihbar sonucu, etkinliğin düzenlendiği otele güvenlik güçlerinin yaptığı baskınla, 5 Temmuz 2017 sabah saatlerinde gözaltına alınan 10 insan hakları savunucusu, bu sabah saatlerinde (18 Temmuz) Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı. Hakimlik, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Veli Acu ve Günal Kurşun, Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Yurttaşlık Derneği’nden Özlem Dalkıran ve çalışma toplantısının kolaylaştırıcıları Ali Gharavi ile Peter Steudtner hakkında tutuklama kararı verdi.  Nalan Erkem, İlknur Üstün, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Hayal ürünü iddialara ve bir gizli tanığın temelsiz açıklamalarına dayanan böyle bir soruşturma sonucu arkadaşlarımızın özgürlüğün gasp edilmesini protesto ediyoruz. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nin, OHAL uygulamaları dahil, hiç bir koşul altında suç sayılamayacak bir çalışma toplantısından dolayı, altı arkadaşımızı tutuklaması kabul edilemez bir uygulamadır. Dört arkadaşımız ise ancak adli kontrol şartı ile serbest bırakılmış, yurtdışına çıkışları yasaklanmıştır. Bir diğer deyişle ancak “kısmi” bir özgürlüğe kavuşabilmiştir. 

İnsan haklarını savunmanın, Anayasa ve Anayasa’nın 90. Maddesi’nin öngördüğü gibi uluslararası sözleşmeler ve bildirgeler ile de güvence altında alınan temel bir hak olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. 

Yurttaşlık Derneği olarak, tutuklanan arkadaşlarımızla, onlar özgürlüklerine kavuşana kadar dayanışma içinde olacağımızı duyuruyoruz. Arkadaşlarımızın serbest kalması için tüm hukuki kanalları kullanacağımızı belirtiyoruz.

İnsan haklarını savunmak suç değildir. İnsan hakları savunucularına dokunmayın!

Yurttaşlık Derneği