Hivos’un profesyonel olarak görevlendirdiği, İsveç ve Almanya’dan iki eğitmenin ve Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Direktörü’nün de aralarında bulunduğu sekiz insan hakları savunucusunun gözaltı süresi yedi gün uzatıldı. Medya tarafından “İstanbullu 10’lar” olarak adlandırılan kişiler İstanbul’da nezarethanede, beş kişilik hücrelerde tutuluyor. Söz konusu kişiler, 5 Temmuz Çarşamba günü Hivos tarafından düzenlenen dijital güvenlik ve bilgi yönetimi eğitimi sırasında gözaltına alınmışlardı.

Türkiye’de ileri sürülen şüpheler 

Hivos ve Uluslararası Af Örgütü, gözaltına alınanlar hakkında, terör örgütüne üyelik de dahil olmak üzere, Türk yetkililer tarafından  dile getirilen şüpheler, Hivos ve Uluslararası Af Örgütü tarafından derin bir endişeyle karşılanmıştır. Ancak bu absürd suçlamalara ilişkin halen Türk yetkililer tarafından resmi bir suçlamada bulunulmuş değildir.

Hivos eğitmenleri ve diğer insan hakları savunucuları avukatlarıyla görüşebilmiş olsalar da, İsveç ve Alman konsoloslarına şu ana kadar eğitmenlerle görüşme izni verilmemiştir. 

Hollanda Hükümetine Çağrı 

Hollanda hükümetine – İsveç ve Alman hükümetleriyle işbirliği içinde – keyfi ve yasalara aykırı bir şekilde gözaltına alınan eğitimci ve insan hakları savunucularının en kısa zamanda serbest bırakılmaları için ellerinden gelen her şeyi yapma çağrısında bulunuyoruz. Hollanda’dan ayrıca “İstanbullu 10’lar”ın koşulsuz serbest bırakılması için, örneğin 17 Temmuz’daki Avrupa Konseyi Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı sırasında Avrupalı ortaklarıyla işbirliği içine girmesini talep ediyoruz.