Geleneksel hale gelen hYd etkinliklerinden yaz okulu programı, 'Türkiye-Yunanistan İlişkileri ve Kıbrıs Meselesi' başlığı altında, 3-7 Temmuz 2000 tarihleri arasında Çanakkale’de düzenlendi.

Bu nitelikte gençlik programları ve etkinliklerin, alçakgönüllü ölçeklerine rağmen orta ve uzun vadede Türkiye'de demokrasi ve yurttaşlık anlayışının geliştirilip içselleştirilmesine, sivil toplumun güçlenmesine katkıda bulunduğu; ayrıca genç kuşaklar açısından, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde de olumlu ve bilinçli bir ivme sağlayacağı düşünülüyor.

Bu seneki yerel yaz okuluna Bursa, Ankara, Van, Diyarbakır, İstanbul, Urfa, Trabzon, Mersin, Çanakkale ve Lefkoşe'den toplam 30 öğrenci katıldı. Öğrenciler her yıl, hem hYd'nin hem de geldikleri şehirlerdeki sivil girişimlerin yürüteceği projelerde çalışabilmeleri, teorik perspektif ve pratik nitelikleri kazanmaları öngörülerek seçiliyor. Okula katılan gençleri sivil toplum çalışmalarına teşvik etmek, proje temelinde ekip çalışması tekniklerini kazandırarak yetenek ve kapasitelerini artırmak, programın ana fikrini oluşturuyor ve bu şekilde sivil toplum kuruluşlarının güçlenmelerine katkı sunmak amaçlanıyor.

Yanı sıra farklı şehirler ve kültürlerden gelen öğrencilerin kuracağı diyaloglar sayesinde, şehirler arasında proje temelinde köprüler kurarak yerel yönetim, üniversite ve sivil toplum kuruluşu ortaklıklarını güçlendirmek, yerel demokrasi dinamiklerini teşvik etmek hedefleniyor.

Çanakkale Belediye Başkanı İsmail Özay'ın bu çalışmaya verdiği destek ile Çanakkale Belediyesi'nin 1999 yılında tamamlayıp, sivil inisiyatiflerin kullanımına sunduğu “Demokrasi Atölyesi” binası, bu projenin gerçekleşmesinde önemli bir etken. Ayrıca bu yıl ilk kez özel sektör programa ilgi gösterdi ve Dardanel Şirketler Grubu'ndan Niyazi Önen tarafından, projenin hayata geçirilmesine destek verildi. Katılımcıların yol masrafları bu destekle karşılandı. Proje çerçevesinde ayrıca Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Ramazan Aydın derslerin verimli geçmesini sağlayan teknik donanım ihtiyaçlarını karşıladı.

3 Temmuz Pazartesi günü, öğrencilerin, hocaların, Çanakkaleli davetlilerin ve basın mensuplarının eşliğinde, İsmail Özay tarafından okula plaket asıldı ve okul bahçesinde Çanakkale Belediyesi tarafından verilen akşam yemeği ile program başlamış oldu. Çanakkale Yerel Gündem 21 ofisi çalışanları, Çanakkale'de bulunan sivil inisiyatiflerden, odalar ve derneklerden gelen katılımcılarla program dahilinde toplantılar düzenlenmesini sağladı.

Bu seneki yaz okuluna katılan hocalar, “Yunanistan'dan Türkiye'ye Bakış” (Herkül Millas), “Kıbrıs Yakın Tarihi” (Niyazi Kızılyürek), “Kuzey Kıbrıs'ta Barış Çalışmaları” (Hüseyin Gürşan), “Türkiye Yunanistan İlişkileri Yakın Dönem Tarihi” (Mete Tunçay) ve “Türkiye'den Yunanistan'a Bakış” (Turgut Tarhanlı) başlıklı konular ile hem öğrencileri bilgilendirdiler hem de ele alınan konular bağlamında tartışma ortamı sağladılar.