Helsinki Yurttaşlar Meclisi Ermenistan ve Fransa ofislerinin işbirliği ve Avrupa Konseyi’nin katkılarıyla düzenlenen “Din, Kültür ve Yurttaşlık” başlıklı uluslararası yaz okulu Ermenistan’da yapıldı.

Daha önce Rus sporcuların Moskova Kış Olimpiyatlarına hazırlandığı Ermenistan’ın Tsaghkadzor kentinde 8-13 Eylül 2003 tarihleri arasında düzenlenen uluslararası yaz okulunda, Kafkaslardaki geniş bir bölgede dinin toplumsal mekanizmadaki yeri, din ve devlet ilişkileri, din, çok kültürlülük ve barış içinde bir arada yaşama temaları üzerine tartışıldı.

SIDU (Summerschool for Interdialogue and Understanding / Karşılıklı Diyalog ve Anlayış için Yaz Okulu) genel başlığıyla anılan uluslararası yaz okuluna, Helsinki Yurttaşlar Derneği’ni temsilen Alp Biricik ve Ebru Uzpeder katıldı.

Ermenistan, Gürcistan, Dağlık Karabağ, Azerbaycan, Moldovya, Türkiye, Filistin ve Fransa’dan gelen katılımcılar, Kafkaslardaki sivil toplum mücadelesini ve sorunları tanımaya çalıştı ve bir hafta boyunca işbirliği imkanlarını tartışma fırsatı buldu. Okul programının ilk günü, hCa Ermenistan ofisinden Isabella Sargsyan ve tarihçi Vardan Jaloyan, Ermenistan’ın kısa bir tanıtımı ile Ermeni Kilisesinin tarihçesi ve ulusal kültürdeki rolü üzerine birer sunuş yaptılar.

Programın bir başka bölümünde; hCa eş başkanı Bernard Dreano’nun Fransa, ABD ve Sovyetler Birliği’nden örnekler vererek tartışmaya açtığı “Din ve Laiklik” konusu ilgi gördü.

hCa Fransa’dan Florent Schaeffer’ın moderatörlüğünü yaptığı “Irak Savaşı’ndan Sonra ‘Medeniyetler Çatışması’ ve Ortadoğu” başlıklı bölümde dünyanın güncel sorunları tartışıldı. Bu bölümde, Filistin’den Panorama isimli örgütü temsilen katılan Rawan Natsheh Filistin ve İsrail meselesi ve tarihçesi hakkında kısa bir sunum yaptı.

Programın yoğun ilgi gören bir başka bölümü ise “Türkiye Ermenistan Diyalogu” başlıklı oturum oldu. hCa Ermenistan Eşbaşkanı Anahit Bayandour ve hYd’den Alp Biricik ve Ebru Uzpeder'in katıldığı bu oturumda her iki toplum arasında dostluğa dayalı bir diyalog kurmanın tek yolunun, sivil toplumun barışçıl çabaları olduğu vurgulandı. Ermenistan ve Türkiye hCa’sının bu konuda gelecek dönemde neler yapmayı planladığı üzerinde duruldu.

Diyalog ve barış içinde bir arada yaşama üzerine bir başka bölüm ise, Berlin duvarının yıkılmasından sonra Almanya’da yükselen ırkçı hareketleri önlemeyi amaçlayan kilise kökenli bir sivil inisiyatif grubunun sözcüsü Christian Weber’in sunumu oldu. Hem Almanya’da hem de benzeri bir “Karşılıklı anlayış ve diyalog” yaklaşımının uygulandığı İsrail ve Filistin’deki çalışmaların kaydedildiği video gösterisi ilgi çekti.

Okul programının son günü, tüm katılımcılarla birlikte, yüksek apartman blokları ile çıkma balkonlu taştan evlerin yan yana yükseldiği Erivan sokakları ve Ermenistan’ın dünyaca ünlü yönetmeni Sergej Parajanov anısına kurulmuş müze ev ziyaret edildi. Aynı günün akşamı katılımcıların kendi ülkelerine ait geleneksel yemekleri ve müzikleri tanıttıkları “Kültürler arası” bir eğlence düzenlendi.