Üyemiz ve sevgili arkadaşımız Prof. Füsun Üstel, 11 Ocak 2016 da kamuoyu ile paylaşılan “Bu Suça Ortak Olmayacağız!” başlıklı bildiride imzası olduğu gerekçesiyle yargılandığı İstanbul 32.Ağır Ceza Mahkemesi’nin 4 Nisan 2018’de verdiği kararla 1yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmış ve verilen mahkumiyet kararlarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmemişti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi (istinaf) Mahkemesi’nin oy çokluğuyla 25 Şubat 2019’da aldığı kararla arkadaşımızın cezası onaylandı.

Prof. Füsun Üstel hakkında verilen bu karar ile 1128 akademisyenin yargılandığı Barış Akademisyenleri Davalarında verilen bir mahkumiyet kararı ilk kez kesinleşmiş oldu. Şu anda istinaf mahkemesinde 27 dava daha bulunmakta.

Türkiye tarihi, milliyetçilik ve kimlik sorunuyla ilgili çalışmalar yapan ve İletişim Yayınları’ndan çıkan “ Türk Ocakları 1912-1931” (2004)ve “ Makbul Vatandaş”ın Peşinde” (2004) adlı kitapların yazarı olan Prof. Füsun Üstel, Galatasaray Üniversitesi akademisyenlerindendir.

Ülkemizde ifade özgürlüğü anayasal bir haktır ve bu hak taraf olunan uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınmıştır. Bu nedenle yurttaşların “barış” isteğinin ifade edilmesi “terör örgütü propagandası yapmak” fiili ile yargılanarak cezalandırılamaz. Bu durum ifade özgürlüğünün açıkça ihlali demektir.

Barıs talebinin suç olmadığı günlere inancımızı hiç yitirmeden arkadaşımız Füsun Üstel’in yanında olduğumuzu ve yurttaş hakları konusunda birlikte çalışacağımız günleri özlemle beklediğimizi belirtiriz.