5 Temmuz 2017’de 8 insan hakları savunucusu ve 2 danışman, Büyükada’da İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) tarafından düzenlenen dijital veri güvenliği ve bilgi yönetimi üzerine düzenlenen bir çalıştay sırasında gözaltına alınmıştı. 4 insan hakları savunucusu ve 2 danışman 18 Temmuz 2017’de, diğer 2 insan hakları savunucusu ise 23 Temmuz 2017’de tutuklandı. 4 Ekim 2017’de hazırlanan iddianame, Af Örgütü Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ı ‘terör örgütüne üye olmak’ suçlamasıyla şüpheliler arasına ekleyerek 11 kişi hakkında ‘terör örgütüne üye olmamakla beraber adına suç işlemek’ ten düzenlendi. 6 insan hakları savunucusu ve 2 danışman 3 ay, Taner Kılıç ise 13 ayı aşkın bir süre boyunca tutuklu kaldı. 27 Kasım 2019’da görülen duruşmada savcı esas hakkında mütalaasını açıklayarak 6 insan hakları savunucusunun cezalandırılmasını talep etti. Davanın karar duruşması 19 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
 
Duruşma günü sabah saatlerinde hak örgütlerinin Çağlayan Adliyesi önünde davaya ilişkin basın açıklaması ile başladı. Karar duruşmasının görüleceği 35. Ağır Ceza Mahkemesinin önünde toplanıldı. 25 kişilik olan duruşma salonunun müdafi avukatlarınca beyan edilen duruşma salonunu değiştirme talebi mahkeme heyetince reddedildiği için duruşmayı ayakta takip eden izleyiciler ile birlikte salonda 45-50 kişi vardı; birçok uluslararası gözlemci, konsolosluk temsilcisi, sanık yakını ve basın emekçisi duruşma salonuna giremedi.
 
Davayı takip edenler arasında milletvekilleri, hak örgütleri, konsolosluk temsilcileri, uluslararası gözlemciler ve birçok aktivist vardı. Dava Taner Kılıç’ın savunmasıyla başladı. Taner Kılıç hakkındaki iddialara ve savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı yaptığı savunmada gösterilen delillerin doğru olmadığını vurgulayarak beraatini talep etti. Günal Kurşun ve Veli Acu’nun savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı yaptıkları savunmadan sonra ilk ara verildi. Kısa aradan sonra tekrar başlayan duruşma sanık savunmalarıyla devam etti. Nejat Taştan, İlknur Üstün ve Şeyhmus Özbekli’nin savunmaları alındı. Duruşmada hazır bulunan sanıkların savunmalarından sonra müdafi avukatların savunmalarına geçildi. Taner Kılıç müdafii Avukat Murat Dinçer ile başladı. Veli Acu müdafii Av. Hülya Gülbahar, Günal Kurşun müdafii Av. Özlem Yılmaz’ın savunmalarıyla devam etti. Duruşmaya katılamayan sanıklardan İdil Eser’in mahkemeye gönderdiği yazılı savunması Av. Deniz Yıldız tarafından okundu. İdil Eser müdafii Av. Erdal Doğan tarafından yapılan savunmadan sonra duruşma, mahkeme heyetinin sonraki gün dosyaları ve iş yoğunluğu gerekçe gösterilerek daha fazla uzun süremeyeceği ve 17.00 itibariyle savunmalar bitmezse başka bir tarihe erteleneceği beyan edildi. Verilen arada kısa bir istişare yapan sanık avukatları aradan sonra bu sürenin kendilerine yetmeyeceğini ve duruşmanın 19.30’a kadar devam etmesini talep etti, ancak bu talep de heyet tarafından kabul edilmedi ve Büyükada Davası karar duruşması karar verilmeden 3 Nisan 2020 saat 10.30’a ertelendi.