Havza Araştırma Raporları


Yurttaşların kamu politikalarına katılımını güçlendirmeyi amaçlayan Kamu Politikalarında Yurttaşın Sözü çalışmamız kapsamında Atakan Büke,  Suna Yılmaz, Hatice Kurşuncu, Orkun Doğan ve Selma Değirmenci tarafından Meriç-Ergene, Susurluk, Güney Marmara Su Havzaları ve İstanbul'da gerçekleşen araştırmaların sonuç raporlarını taslak halinde paylaşıma açtık.

Meriç-Ergene Su Havzası Havza Araştırma Raporu, Atakan Büke'nin bölgede gençlik ve tarım-gıda teması etrafında yaptığı görüşmelerin bulgularını içermekte. Gıdayı bir kamu politikası olarak ele alan Büke, öncelikle tarım-gıda sistemindeki güncel eğilimleri, gıdanın sürdürülebilirliğini, gıdaya dair bilgi, güven, eşitlik ve adalet sorunlarını ve tarım-gıda sisteminin neoliberal yeniden yapılanma sürecini inceliyor. Daha sonra, gerçekleştirdiği saha görüşmeleri çerçevesinde Meriç-Ergene Su Havzasında gençlerin tarım-gıda sistemi içerisindeki yerini, karşılaşılan sorunları, eğilimleri ve olanakları ortaya koyuyor.

Susurluk Su Havzası Havza Araştırma Raporu, Suna Yılmaz ve Hatice Kurşuncu'nun gıda üretiminde kadın emeği teması etrafında yaptığı görüşmelerin bulgularını içermekte. Araştırmacılar öncelikle gıda üretiminde kadın emeği tartışmalarını ve kadın kooperatiflerini inceliyor. Daha sonra, kadın dernek ve kooperatiflerinin genel profilini; kuruluş, iç işleyiş ve gıda üretim sistemlerini; ve sorunlarla baş etme stratejileri ve taleplerini ortaya çıkarıyor. 

Güney Marmara Havza Araştırma Raporu, Orkun Doğan'ın tarımsal örgütlenmeler ve ekolojik sorunlar teması etrafında yaptığı görüşmelerin bulgularını içermekte. Doğan öncelikle Çanakkale'nin sosyo-ekonomik ve tarımsal yapısını inceliyor. Daha sonra, Çanakkale'de ve çevre ilçelerde yer alan tarımsal yapılar, işletmeler ve örgütlenmelerin temsilcileriyle yaptığı görüşmeler çerçevesinde Çanakkale'deki ekolojik sorunlar ve bu sorunların tarıma etkilerini gösteriyor.

İstanbul Havza Araştırma Raporu, Selma Değirmenci'nin İstanbul'un gıda sorunu teması etrafında yaptığı görüşmelerin bulgularını içermekte. Değirmenci öncelikle İstanbul'un tarımsal üretimini, İstanbul'da gıda depolama, dağıtım ve satış kanallarını ve gıda hakkı kavramını inceliyor. Daha sonra, İstanbul'da gerçekleştirdiği görüşmeler çerçevesinde kentteki yerel gıda inisiyatiflerinin örgütlenme nedenleri ile kamu ve yerel yönetimlerden beklentilerini resmediyor.

 

Yerel Yönetimler ve Kamu Politikalarına Katılım Konularını İnceleyen Uzman Raporları


Yurttaşların kamu politikaları süreçlerine katılımlarını güçlendirmeyi amaçlayan Kamu Politikalarında Yurttaşın Sözü çalışmamız kapsamında hazırladığımız raporlardan ilki Ulaş Bayraktar ve Bediz Yılmaz tarafından kaleme alınan Yeni Katılımcı Pratikler: Paylaşan, Dönüştüren, Dirençli Dayanışma Kentleri. Bu metin, dünyanın farklı coğrafyalarında yurttaşların karşılaştıkları siyasi, toplumsal ve ekonomik sorunlarla hangi yöntemlerle baş etmeye çalıştıklarını resmediyor. Tarım/gıda, enerji, barınma, ulaşım gibi farklı alanlardan katılımcı pratik örneklerinin sunulduğu raporda dirençli, paylaşan ve dönüştürücü kent kavramlarına odaklanılıyor.

Bir diğer uzman raporu ise Türkiye'de Yerel Yönetimlerin Temel Çerçevesi. Erbay Arıkboğa tarafından kaleme alınan bu metin, Türkiye'de yerel yönetimlerin temel çerçevesine dair kısa ve toplu bir bakış sunmayı amaçlıyor. Rapor, öncelikle yerel yönetimin ne olduğunu ortaya koyuyor, ardından Türkiye'deki sistemin temel nitelikleri üzerinde duruyor.