'Gündelik Hayatta Laiklik: Belediye Hizmetleri'
“Gündelik Hayatta Laiklik: Belediye Hizmetleri” başlığıyla Eskişehir’de gerçekleştirilen toplantı, proje kapsamındaki toplantıların dördüncüsü oldu.
Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin Ocak 2009’da başlattığı “Gündelik Hayatta Laiklik Pratikleri” projesi kapsamında Eskişehir'de düzenlenen toplantıya Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı ve Tepebaşı belediyelerinden yöneticiler, Anadolu, Osmangazi ve Kırıkkale üniversitelerinden akademisyenler, yerel basından gazeteciler, İstanbul, Eskişehir, Ankara ve Diyarbakır’dan sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
5 Aralık 2009 Cumartesi günü Eskişehir’de gerçekleştirilen toplantıda kent yaşamı, yerel siyaset ve laiklik ilişkisi tartışıldı.
Katılımcıların laiklik kavramından ne anladıkları üzerine görüşlerini belirttikleri toplantıda, devletin laiklik uygulamalarıyla ilgili eleştirel değerlendirmeler yapıldı. Bu bağlamda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın statüsü ve misyonu ile zorunlu din dersleri öne çıkan eleştiri konuları oldu.
Katılımcılar toplumda bir laik/anti-laik ayrımcılığının bulunup bulunmadığı ile ilgili görüşlerini paylaşırken yerel yönetimlerin konuyla ilgili uygulamaları üzerinde duruldu. Belediyelerin içki servis edilen mekanlara yönelik ruhsat verme-vermeme ölçütleri, Ramazan'da belediyeler tarafından kurulan iftar çadırları, ibadet mekanları için yer taleplerine karşı belediyelerin tutumları gibi örnekler üzerinden laikliğin gündelik hayattaki yansımaları değerlendirildi.
Proje kapsamındaki faaliyetler için sitemizdeki ilgili içerikler incelenebilir.