Yerel yönetimlerde afet dayanıklılığı odağında stratejik planlama ve toplumsal katılım hakkında hazırlanan bu bilgi notu, Yurttaşlık Derneği tarafından yürütülen “Afet Dayanıklılığı için Yurttaşın Sözü” projesi kapsamında hazırlandı. Afet Dayanıklılığı için Yurttaşın Sözü, afetler karşısında kentlerimizi daha dirençli kılacak ve toplumsal dayanıklılığı güçlendirecek kentsel politikaların, yerel ve kapsayıcı afet yönetimi yaklaşımının yerel yönetimler ve sivil toplum arasında etkin iletişim ve iş birliği ile hayata geçirilebilmesi için, yurttaşların kamu politikaları süreçlerine katılımlarını güçlendirmeyi ve bu doğrultuda sivil kapasitenin desteklenmesini amaçlıyor.
Bu derleme, Yurttaşlık Derneği tarafından 2023 yılı boyunca yürütülen Afet Dayanıklılığı için Yurttaşın Sözü çalışması kapsamında, UNDRR (Birleşmiş Milletler Afet Riskini Azaltma Ofisi), UNISDR (Birleşmiş Milletler Afetlerin Azaltılması Uluslararası Stratejisi), UNSDG (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Grubu) gibi kurumlarca hazırlanan, dayanıklılık, afet risk azaltma ve kentsel dirençlilik konuları üzerine yayınlardan alıntılanarak çevrilen metinlerden oluşuyor.
"Afet Dayanıklılığı için Yurttaşın Sözü" çalışması kapsamında hazırlanan Marmara Belediyelerinin Stratejik Plan Haritası yayımlandı.
Bu rapor, Marmara’nın farklı illerinde gerçekleştirilen atölyelerde yapılan kolektif inceleme çalışmasının ve atölye tartışmalarının bir çıktısı olarak hazırlanmıştır. Her atölyenin inceleme ve tartışma notları havza çalışma grubu koordinatörleri tarafından derlenerek havza raporları ve sunum dosyaları hazırlanmıştır. Tüm havza raporları bu ortak raporda bir araya getirilmiştir. Bu rapor proje etkinliklerine davet edilen, katılan ve katılamayan kişilere, sivil toplum örgütlerine, kent konseylerine ve yerel yönetim birimleri ile paylaşılarak yapılan inceleme sonuçlarının yaygınlaştırılması amaçlanmıştır.
Daha Çok Sorumluluk Daha Az Plastik çalışmamız kapsamında, Kazdağları ve Edremit Körfezi’nde tarımsal üretimde kullanılan pestisit ve sair plastik atık kirliliğinin azaltılması hedefiyle meselenin tüm paydaşlarını bir araya getirdiğimiz Paydaşlarla Ağ ve Takip Toplantısı, Balıkesir Ören’de 24-25 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Kaz Dağları Tarım Havza’sında “Daha Çok Sorumluluk, Daha Az Plastik” çalışması kapsamında, Çanakkale’de 11-12 Nisan 2023 tarihlerinde düzenlenen diyalog ve istişâre toplantısında, yöredeki ilgili taraf ve kurumlar bir araya geldi. Toplantıda, Çanakkale ve Edremit Körfezinde, tarımda kullanılan zehirli kimyasal ambalajları ile sair plastik malzemelerin atık yönetimi ele alındı ve genişletilmiş üretici sorumluluğu modelleri tartışıldı. Merkezi idarenin taşra teşkilâtından ve yerel yönetimlerden görevliler, tarım kimyasalları üretici ve bayileri, çiftçiler, kooperatiflerden ve ziraat odalarından temsilciler ile üniversiteden akademisyenler ve öğrencilerin de bulunduğu geniş bir katılımla gerçekleşen toplantıda, Çanakkale’de yürütülen pilot çalışmanın yanısıra, Antalya ve Denizli’den uygulamalar da ayrıntılı olarak aktarıldı ve tartışıldı.
Aralarında Yurttaşlık Derneği'nin de bulunduğu, hak odaklı çalışmalar yürüten altı örgütten oluşan sivil toplum heyeti, 6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerin ardından 11-14 Şubat tarihlerinde depremden etkilenen bölgede yürüttükleri gözlem ziyaretine ilişkin bir rapor hazırladı.
Adil Yargılanma Hakkına Erişim Derneği, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, FİSA Çocuk Hakları Merkezi, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi ve Yurttaşlık Derneği temsilcileri ile Kapasite Geliştirme Derneği ve bağımsız uzmanlarından oluşan sivil toplum heyeti tarafından Adana, Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerine 11-14 Şubat 2023 tarihlerinde bir gözlem ziyareti gerçekleştirildi.
Siyasi iktidarın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirisi hükümlerini yerine getirmeye ve insan hakları savunucularını korumaya, insan hakları savunucularına yönelik nefret söylemleri, hedef göstermeleri ve tehditleri, damgalamaları önlemeye ve bu gibi suç teşkil eden fiiller nedeniyle adli ve idari işlemleri başlatmaya davet ediyoruz.
Arkadaşımızın kamuoyuyla paylaştığı son mesajını sizlerle paylaşıyoruz.
TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı Derhal Serbest Bırakılmalıdır! Açılan Soruşturmanın Yasal Dayanağı Yoktur!
Anayasaya göre kurulmuş bir meslek örgütü olan Türk Tabipleri Birliği’nin iktidar tarafından hukuk dışı olarak kapatılmakla tehdit edilmesi kabul edilemez.
Emine Şenyaşar ve oğlunun adalet arayışına saygıyla yaklaşılmalı, haklarında açılan karşı davalar ve soruşturmalar bir an önce düşürülmeli, aile üyelerinin hedef gösterilmesi son bulmalı, can ve mal güvenlikleri korunmalıdır.