Karadeniz Barış Ağı / Temmuz 2010
Helsinki Yurttaşlar Derneği Karadeniz havzasında barış inşası çabalarını desteklemek amaçlı etkinlikler içeren bir proje başlattı.
“Karadeniz Barış Ağı” başlıklı çalışmanın hedefi, bölgedeki “etno-politik” çatışmaların dönüştürülmesi/çözümlenmesi yönünde emek verecek sivil bir zemin oluşturulmasına katkıda bulunmak... Bu kapsamda bir dizi yuvarlak masa toplantısı düzenlenmesi planlanıyor. Her toplantıda bölgenin gündemindeki konular (güvenlik, etnik çatışmalar, enerji politikaları, çevreyle ilgili meseleler, ekonomik problemler, …) masaya yatırılarak, katılımcıların konuyla ilgili tespitlerini, deneyimlerini ve çözüm önerilerini paylaşmaları sağlanacak.
Çatışma çözümü odaklı bu toplantılar neticesinde, Karadeniz havzasındaki tartışmalı konularla ilgili olarak fikirlerine başvurulabilecek bir danışma/çalışma grubu kurulması da amaçlanıyor.
Çalışmanın hedefleri arasında, bölge ülkelerindeki sivil toplum kuruluşları arasında bilgi alışverişini arttırmak ve bu yönde çalışacak yerel bir ağ oluşturulması da bulunuyor.
Karadeniz Barış Ağı – (Black Sea Peace-building Network)
Karadeniz Barış Ağı Projesi, merkezi Finlandiya’da bulunan Kriz Yönetimi İnisiyatifi / KYİ (Crisis Management Initiative / CMI) adlı sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde yürütülen kapsamlı bir çalışma... KYİ’nin devlet ve devlet dışı aktörlerden edindiği deneyimler üzerine kurulan bu çalışma, sivil toplumun ortak bir amaç etrafında ve olumlu sonuçlar elde edebilmek üzere beraber çalışmasına imkân veren bir yapıya sahip. KYİ yerel ve bölgesel sorunların ve çatışmaların çözülmesini sağlamak amaçlı iletişim ağları kuran bir örgüt…
Karadeniz Barış Ağı çalışmasına dâhil olan ülkeler Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Moldova... 2010 Temmuz ayında Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin çalışmaya katılmasıyla Türkiye de bu ülkeler arasında yer aldı. Önümüzdeki aylarda Ukrayna ve Rusya’nın da çalışmaya katılması hedefleniyor.
Projenin Geçmişi
Karadeniz Barış Ağı Projesi, Kriz Yönetimi İnisiyatifi’nin 2006 ve 2009 yılları arasında yürüttüğü, Karadeniz’de Avrupa Komşuluk Politikası’nın yaygınlaştırılması kapsamında, kriz çözümüne sivil toplumun katkısını artırmayı hedefleyen üç yıllık projenin devamı olarak 2009 yılında ortaya çıktı. 2009’da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı’nın katkıları ve desteğiyle gelişen proje, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Moldova’da iç çatışmaların çözülmesi ve barış çabalarından sonuç alabilmek için alternatif öneriler geliştirebilecek, alanlarında deneyimli akademisyenler, aktivistler, gazetecilerden oluşan çalışma grupları kurmaya odaklandı. Bu grupların, kendi ülkelerindeki çatışmaların çözülmesi ve barış girişimlerinin başarıya ulaşmasına yönelik çözüm önerileri geliştirmeleri amaçlandı.
Karadeniz Barış Ağı Projesi
2010 yılında Karadeniz Barış Ağı Projesi’ne Ukrayna, Türkiye ve Rusya Federasyonu’nun katılımının sağlanması amaçlandı. Ağ, hem Karadeniz’de aktif olarak çalışan barış inşası topluluğunun şimdiye kadar çalışmaya dahil edilmemiş aktörlerini kendi bünyesine katarak, hem de bölgesel ortaklar ile yerel ve uluslararası karar mercilerinin arasındaki iletişimi geliştirerek büyümeyi planlıyor. Sivil toplum arasında bilgi alışverişini sağlamak ve bu yönde çalışacak yerel bir ağ oluşturmak da projenin en önemli hedefleri arasında yer alıyor.