Haber-'Hilafet'in devamı Diyanet özerk olmalı'
Hilafet makamının kaldırılmasının 97'nci yıl dönümünde açıklamalarda bulunan Türkiye Aile Meclisi Başkanı Âdem Çevik, Hilafet makamının devamı olan Diyanet'in özerk olması gerektiğini söyledi.
4 Mart 2021 tarihli haber burada: Türkiye Aile Meclisi Başkanı Çevik: 'Hilafetin devamı olan Diyanet özerk olmalı'
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çevik, aynı zamanda hilafet merkezini korumak için Hindistan Hilafet Fonu'ndan gönderilen paraların da Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) eli ile İş Bankasına devredilip faiz işlendiğini aktardı.
CHP'nin söz konusu bankaya ortak olduğunu aktaran Çevik, partilerin hiçbir şekilde iş yeri ve buna benzer işletmeler açamayacağını ve CHP'nin İş Bankasına olan ortaklığının Anayasaya, yasalara ve partiler kanununa aykırı olduğunu ifade etti.
Hilafetin değil sadece Hilafet makamının kaldırıldığını aktaran Çevik, hilafet makamının devamı olan Diyanet'in özerk olması gerektiğini dile getirdi.
Çevik, "3 Mart 1924'te Hilafetin kaldırılışının yıldönümü diye yazılar çizgiler var ama 3 Mart'ta Hilafet kaldırılmadı. 1 Mart Meclis görüşmelerinde bu konu görüşülürken Hilafetin mana ve mefhum olarak Meclisin uhdesinde bulunması, Hilafet makamının kaldırılması görüşüldü ve kabul edildi. Çünkü İngilizler, Ürdün Kralını halife seçmek istiyorlardı. Türkiye'de Hilafet kaldırılırsa başka ülkelerden halife ortaya çıkacaktır. O günkü şartlarda Hilafet makamının kaldırılması benimsendi. 10 Nisan 1928'de Meclisin Hilafeti kaldırma girişimi gibi Türkiye devletinin dini İslam'dır ibaresi de kalktı." dedi.
Hindistan Hilafet Fonu'ndan Hilafet merkezini kurtarabilmek için para gönderildiğini belirten Çevik, "1926 yılında Hilafet parasıyla İş Bankası kuruldu ve İş Bankasının bugün faizle iştigal etmesi bütün Müslümanlara karşı yapılmış bir hakarettir. Bunun CHP'nin eline verilmesi Anayasa, yasalara ve Siyasi Partiler Kanunu'na aykırıdır. Türkiye'de 93 tane parti var ve hiçbiri bakkal dahi açamazken nasıl oluyor da Anayasaya aykırı bir işlem yapılıyor. Yüzde 28,3 olan İş Bankası hissesinin Diyanete, vakıflara, hazineye veya Meclisi verilmesi faizle iştigal etmemesini istiyoruz. Türkiye'de bir tapu kadastro memuru kadar itibarı olmayan bir Diyanet yerine özerk, seçilmiş bir Diyanet reisi istiyoruz. Çünkü halifeliğin yerine de hemen Diyanet ihdas edildi. Anayasanın ve devletin kuruluş felsefesinde diyanet özerkti, tekrar Diyanetin özerk olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)