Ekler:
Dosya
Bu dosyayı indir (H-AsiOrucuBozmaz.pdf)H-AsiOrucuBozmaz.pdf


Oruçluyken aşı olunur mu, merak konusu oldu. Diyanet'e göre, besin değeri olmayan aşılar orucu bozmaz. Kovid-19 aşısı, koldan deri altından uygulandığı için oruca bir zarar gelmez. Sırası gelen vatandaşlar Ramazan ayında oruçluyken aşı olabilir.

31 Mart 2021 tarihli haber: https://www.karar.com/koronavirus-asisi-olmak-orucu-bozar-mi-iste-diyanetin-aciklamasi-1611092 

Kovid-19 aşısı orucu bozar mı, sosyal medyada tartışma konusu oldu. Gıda ve vitamin içeriği olan aşılar orucu bozar. Fakat koronavirüs aşısı bu besin değerleri içermemesi dolayısıyla orucu bozmaz. e-Nabız uygulamasından aşı sıranızı sorgulayabilir, sıranızın gelmesi halinde Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) uygulamasından kovid-19 aşı randevusu alabilir ve oruçlu olsanız dahi güvenle aşı olabilirsiniz.

KORONAVİRÜS AŞISI OLMAK ORUCU BOZAR MI?
Diyanet'e göre, besin değeri taşımayan aşı yaptırmak orucu bozmaz. Kovid-19 aşısı da besin değeri taşımadığı için koronavirüs aşısı olmak orucu bozmaz. Oruçluyken tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırılabilir.

Aşı, koldan deri altından uygulanan bir sağlık uygulamasıdır. Yani aşı yapıldığında ağız yolundan bir madde alınmaz. Aşının türü fark etmeden ve herhangi bir aşıyı olurken, orucunuzun bozulmadığından emin olabilirsiniz.

Yapılan aşı eğer ağızdan damla yoluyla yapılıyorsa oruç bozulur. Ayrıca damardan serum alanların ve kan verenlerin oruçlarının da bozulduğunu belirtelim.

DİYANET'TEN KORONAVİRÜS AŞISI VE TERAVİH AÇIKLAMASI
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Yaptığımız istişareler neticesinde teravih namazını camilerde değil evlerimizde kılmanın uygun olduğuna karar verdik.
Şayet bu süreçte salgının seyrine göre camilerimizde teravih namazı kılabilme imkanı olursa bunun da kararını alıp milletimizle paylaşırız.
Din İşleri Yüksek Kurulumuzun da açıkladığı gibi gerektiğinde oruçluyken aşı olmakta bir sakınca yoktur ve bu durum orucu bozmaz."