Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), 2021 yılı boyunca ülke gündeminin tartışılan kurumlarından biri olmaya devam etti. 2021 yılı içerisinde DİB hangi haberlerle gündem oldu, hangi yazı ve söyleşilerde ne şekilde tartışma konusu oldu? Konuyla ilgili olanlar için özetleyerek derledik…


--Haber- Kamuya personel alımında öncelik Diyanet’e verildi
Ortaöğretim mezunları arasından 2021’de kamuya ayrılan engelli personel kontenjanları belirlendi. En fazla kadro 201 personelle Diyanet’e verildi. Ayrıca Diyanet’e alınacak engelli personele imam-hatip mezunu olma şartı getirildi.
21 Ocak 2021 tarihli haber: Kamuya personel alımında öncelik Diyanet’e verildi - Son dakika haberleri (sozcu.com.tr)
Haber- Kamuya personel alımında öncelik Diyanet’e verildi - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr) 


--Haber- Diyanet’ten yoksulluk ve açlığa isyan etmeyin, sabredin hutbesi
Diyanet: Yoksulluk ve açlık imtihandır
28 Şubat tarihli haber: Diyanet’ten yoksulluk ve açlığa isyan etmeyin, sabredin hutbesi (birgun.net)
Ekonomik kriz ve pandemi etkisi altında hayat pahalılığı ile yoksulluğun derinleştiği bugünlerde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Cuma hutbesi dikkat çekti. Hutbede yoksulluk ve açlığın bir imtihan olduğu ifade edildi.
Haber- Diyanet’ten yoksulluk ve açlığa isyan etmeyin, sabredin hutbesi - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr) 


--Haber- Diyanet TV'de tartışma: 'Cinlerle, perilerle evlenilir mi?'
Diyanet TV’de “Niçin İnanıyorum” adlı programda "cinler ve periler" konusu ele alındı. Konu çerçevesinde, “Cin-Peri ile evlenilir mi?” sorusuna da cevap arandı.
10 Mart 2021 tarihli haber: https://www.gercekgundem.com/guncel/258046/diyanet-tepki-cekti-kayitlari-sildi-cinlerle-evlenilir-mi
Diyanet TV’de “Niçin İnanıyorum” adlı programda "cinler ve periler" konusu ele alındı. Konu çerçevesinde, “Cin-Peri ile evlenilir mi?” sorusuna da cevap arandı.
Programın konuğu Diyanet Göç ve Manevi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Bayram Demirtaş, “Cin ve periyle evlenilmez. Çünkü, Kuran’a göre insan insanla evlenmek zorundadır. Cinlerle, perilerle evlendim diyenin psikoloğa gitmesi gerekir” yanıtını verdi.
Haber- Diyanet TV'de tartışma: 'Cinlerle, perilerle evlenilir mi?' - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Haber- Türkçe öğretme işi de Diyanet'te
Diyanet, yurtdışında yaşayan Türkiye kökenli ailelerin çocuklarına verilen Türkçe derslerinde de devreye sokuldu. Almanya’nın bazı eyaletlerinde din hizmetleri ataşelerinin, din görevlilerine Türkçe dersi öğretmenliği yapmaları konusunda çağrıda bulunduğu öğrenildi.
9 Mart 2021 tarihli haber burada: https://www.birgun.net/haber/turkce-ogretme-isi-de-diyanet-e-336822
TBMM Dışişleri Komisyonu bünyesinde kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu toplantısında, yurtdışında yaşayan Türkiye kökenli göçmen çocuklarının Türkçe öğrenimi konusunda yaşadığı zorluklar gündeme geldi. Almanya’nın, devlet okullarında Türkçenin ikinci yabancı dil olarak okutulmasına izin verilmeyen bazı eyaletlerinde, Türkçe öğretimi için Diyanet’in öne çıkarıldığı öğrenildi. Birçok yerde elçiliklerin ve din ataşelerinin din görevlilerine, “Türkçe öğretmeni olma” çağrısı yaptığı bildirildi.
Haber- Türkçe öğretme işi de Diyanet'te - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Haber- Bilim Kurulu üyesinden Diyanet'e çağrı: Hiç olmazsa aşı günü oruç tutulmasın
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, Ramazan ayından Covid-19 aşı uygulamasının devam etmesi gerektiğini söyledi...
31 Mart 2021 tarihli haber: https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/bilim-kurulu-uyesi-akindan-diyanete-cagri-hic-olmazsa-asi-gunu-oruc-tutulmasin-1824593
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın, vakaların artmasında en önemli nedenin şu anda Türkiye'de dolaşımda olan İngiliz varyantının yüzde 70-90 civarında hemen hemen her yerde yerleşmesi olduğunu söyledi.
Haber- Bilim Kurulu üyesinden Diyanet'e çağrı: Hiç olmazsa aşı günü oruç tutulmasın - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Söyleşi- Karakaş: İktidar toplum mühendisliği rolünü Diyanet’e yükledi
Gazeteci Karakaş, "Diyanet, var gücüyle topluma ulaşmaya çalıyor. Cami dışındaki etkinliklerle ulaşmaya çalışıyor. Toplumda bir saygınlık kazanmak istiyor ve bunu çok önemsiyor" diyor."Herkes bilmelidir ki her ne sebeple olursa olsun bir kadının şiddete maruz bırakılması ve canına kıyılması en büyük zulümdür. İslam ve insanlık ile asla bağdaşmayan büyük bir günahtır."
22 Mayıs 2021 tarihinde yayınlanan söyleşi: https://m.bianet.org/biamag/yasam/244441-karakas-iktidar-toplum-muhendisligi-rolunu-diyanet-e-yukledi
Söyleşi- Karakaş: İktidar toplum mühendisliği rolünü Diyanet’e yükledi - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Haber- Diyanet-Sen'in yayınladığı çocuk dergisinde 'kafa kesme' sahneleri...
Diyanet ve vakıf hizmet kolunda yetkili sendika Memur-Sen’e bağlı Diyanet-Sen, çocuk dergisi çıkarmaya başladı. Tarihte İslam bilim insanlarının anlatıldığı derginin ilk sayısında “idam, kafa kesme” sahnelerinin resmedildiği görsele yer verilmesi dikkat çekti.

13 Haziran 2021 tarihli haber: https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/diyanet-sen-kafasi-iste-bu-cocuk-dergisinde-kafa-kesme-1843926
Haber- Diyanet-Sen'in yayınladığı çocuk dergisinde 'kafa kesme' sahneleri... - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Haber- Baro'dan Diyanet soruşturmasında ortak savunma
Ankara Barosu yöneticileri, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cuma hutbesini eleştiren bir açıklama yayınlamaları nedeniyle açılan soruşturmada ifade verdi.
10 Haziran 2021 tarihli haber: https://www.diken.com.tr/barodan-diyanet-sorusturmasinda-ortak-savunma-ifade-ozgurlugunu-kullandik/
Ankara Barosu yöneticileri, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cuma hutbesini eleştiren bir açıklama yayınlamaları nedeniyle açılan soruşturmada ifade verdi.
Haber- Baro'dan Diyanet soruşturmasında ortak savunma - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Haber- 'Kuran kursları Diyanet'e teslim, MEB'in elinde veri dahi yok'
4-6 yaş Kuran kurslarına yönelik MEB’in elinde veri olmadığı öğrenildi. Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Murat Bakan, “Dini eğitimde sorumluluk tamamıyla Diyanet’e bırakılmış. MEB, Kuran kurslarını denetleyemiyor. Bırakın denetlemeyi, ellerinde veri dahi yok” dedi.
8 Temmuz 2021 tarihli haber: https://tele1.com.tr/kuran-kurslari-tamamen-diyanete-teslim-mebin-elinde-veri-dahi-yok-429000/
4-6 yaş Kuran kurslarına yönelik MEB’in elinde veri olmadığı öğrenildi. Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Murat Bakan, “Dini eğitimde sorumluluk tamamıyla Diyanet’e bırakılmış. MEB, Kuran kurslarını denetleyemiyor. Bırakın denetlemeyi, ellerinde veri dahi yok” dedi.
Haber- 'Kuran kursları Diyanet'e teslim, MEB'in elinde veri dahi yok' - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Haber- 'Fetva devleti olduk'
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, şehirlerarası otobüs yolculuklarında namaz saatlerine göre mola verilmesini talep etmesine yönelik ilahiyatçı Cemil Kılıç ve hukukçu Turgut Kazan laiklik vurgusu yaptı.
1 Temmuz 2021 tarihli haber: Diyanet’in talebini ilahiyatçı ve hukukçular yorumladı: Fetva devleti olduk (cumhuriyet.com.tr)
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ulaştırma, Kültür ve Turizm, Ticaret ve İçişleri olmak üzere 4 bakanlığa yazı göndererek seyahat molalarının, namaz saatlerine göre ayarlanması talebinde bulundu. Erbaş’ın talebini Cumhuriyet’e değerlendiren ilahiyatçı Kılıç, “Türkiye farklı inançların yaşandığı bir ülke. Tek bir inancın egemen olduğu bir toplum değil. Dolayısıyla birtakım toplumsal düzenlemelerin sadece belli bir inanca göre gerçekleştirilmesi adil olmaz. Farklı inançlar, farklı yaşam tarzları da dikkate alınmalı, onların da rızası gözetilmeli. Rıza gözetilmezse bu, Kuran’a uygun, İslam’a uygun bir tavır olarak değerlendirilemez” dedi.
Haber- 'Fetva devleti olduk' - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Söyleşi- 'Artık bütün okullar imam hatip'
Laiklik İlkesi Bağlamında Türkiye’de Zorunlu Din Dersi ve Muafiyet Sistemi’nin yazarı Özge Demir, AKP döneminde eğitimdeki dönüşümü anlattı. Demir, din eğitiminde inançlara eşit mesafede yaklaşılmadığını “143 sayfalık kitabın 120 sayfası Sünni İslam inancını anlatıyor” diyerek özetliyor.
Filiz Gazi’nin 21 Ağustos 2021 tarihli Özge Demir’le röportajı: https://www.birgun.net/haber/artik-ulkedeki-tum-okullar-imam-hatip-355935
Zorunlu din dersi, ülke tarihi için laiklik ilkesi bağlamında en çok tartışılan konulardan biri. Türkiye, Demokrat Parti’nin kurulduğu 1946’dan bu yana genel itibariyla sağ ideolojinin hâkim olduğu siyasi partiler tarafından yönetiliyor. 1980 Darbesi’nden sonra ise siyasal İslamcı fikirler güç kazanınca devletin bütün aygıtları buna göre şekillendi. AKP’nin iktidara geldiği 2002’den sonra ise yıllara dağılacak şekilde yargıdan eğitime Sünni İslamcı politika, sakınmadan kendine yer bulacağı kurum ve kuruluşları inşa etti.
Söyleşi- 'Artık bütün okullar imam hatip' - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Söyleşi- Eski Diyanet Başkanı: Dinin bu kadar çok gündemde olması...
Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Bardakoğlu, "Dinin bu kadar çok gündemde olması, daha dindar bir toplum olduğumuz anlamına gelmez, aksine bir çürümeye işaret eder" dedi.
17 Temmuz 2021 tarihli haber: https://www.haber3.com/guncel/eski-diyanet-isleri-baskani-bu-curumeye-isaret-eder-haberi-6025777
Eski Diyanet İşleri Başkanı, Kur’an Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu, “Günümüz Türkiye’sinde dinin şekil olarak daha görünür olduğu, söylemlerimizde dini argüman ve atıfların arttığı doğrudur. Peki dinin bu kadar çok gündemde olması, daha dindar bir toplum olduğumuz, yani dindarlaşmanın arttığı anlamına gelir mi? Bana göre gelmez, aksine bir çürümeye, din üzerinden meşruiyet arayışına ve kafa karışıklığına da işaret edebilir” dedi.
Söyleşi- Eski Diyanet Başkanı: Dinin bu kadar çok gündemde olması... - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Haber- Diyanet, protokolde 28 sıra birden atladı
Erdoğan, devlet protokolünde 40’ıncı sırada yer alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı, önceki gün 12’nci sırada kabul etti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, 14’üncü sırada kaldı.
Ali Ekber Ertürk’ün 1 Eylül 2021 tarihli haberi: Diyanet, protokolde 28 sıra birden atladı - Son dakika haberleri (sozcu.com.tr)
Erdoğan'ın Zafer Bayramı kutlamaları sırasında devlet erkanını kabul töreninde protokol gayri resmi olarak değişti. Diyanet İşleri Başkanı da 40. sıradan 12. sıraya çıkarak, daha önce 10. sırada bulunan ve 14. sıraya düşen Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının önüne geçti. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı da Genelkurmay Başkanının önünde yer aldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim, Bütçe, Milli Saraylar, Arşiv Başkanları ise TBMM Genel Sekreteri ile Yargıtay ve Danıştay Başsavcılarının önüne geçti. Külliyedeki törende protokol TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile başladı ve Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay ile devam etti. Oktay'dan sonra ise normalde 17. sırada bulunan AKP Grup Başkanvekilleri sıraya girdi. Protokolün 3 numaralı ismi Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ise AKP Grup Başkan vekillerinden sonra geldi.
Haber- Diyanet, protokolde 28 sıra birden atladı - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Haber- Diyanet İşleri Başkanı'nın son yıllardaki tartışmalı açıklamaları
Adli yılı duayla açan Diyanet İşleri Başkanı, eleştirilere "İnanç; adalete, yargıya yansımasın istiyorlar, ortalığı ayağa kaldırıyorlar" yanıtı verdi. Erbaş, son yıllarda başka tartışmalı açıklamalarda da bulunmuştu.
Hilal Köylü’nün 7 Eylül 2021 tarihli haberi: Diyanet İşleri Başkanı′nın son yıllardaki tartışmalı açıklamaları | Türkiye | DW | 07.09.2021
Türkiye'de cumhuriyet tarihinde ilk kez adli yılın Diyanet İşleri Başkanı'nın duasıyla açılmasının yankıları sürüyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Yargıtay binasındaki Adli Yıl Açılış Töreni'nde okuduğu duaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca da eşlik etti. Bu görüntü yargının bağımsızlığı tartışmalarını alevlendirdiği kadar din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması anlamına gelen laiklik ilkesinin de doğrudan çiğnendiği yönündeki eleştirileri artırdı. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın törende dua etmesi, sosyal medya platformlarında, siyaset kulislerinde, yargı çevrelerinde tartışma yaratırken, Erbaş sert eleştirilere de maruz kaldı.
Haber- Diyanet İşleri Başkanı'nın son yıllardaki tartışmalı açıklamaları - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Haber- Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Okuldan sonra çocukları camilerimize getirelim
Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde sabah namazını kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, camilerde ilim de yapıldığını belirterek okuldan sonra çocukların camilere getirilmesi çağrısında bulundu.
04 Ekim 2021 tarihli haber: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Okuldan sonra çocukları camilerimize getirelim (gazeteduvar.com.tr)
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde sabah namazını kıldırdı, cemaatle sohbet etti. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Erbaş, Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nın 1-7 Ekim tarihlerinde kutlandığını anımsatarak "Camiler şehirlerin kalbidir. Bizim de kalbimizde en çok yeri olan mekanlar camilerimizdir. Peygamber Efendimizin Medine'ye hicret ettiği andan itibaren günümüze kadar müminlerin secde ettiği, birlikte ibadet ettiği ve kıyamete kadar da minarelerinden ezanların dinmeyeceği en mübarek mekanlar camilerimizdir." dedi.
Haber- Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Okuldan sonra çocukları camilerimize getirelim - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Haber- Diyanet, üniversite kampüsleri, yurt ve hastanelerde kuran kursu açacak
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, üniversite kampüsleri, öğrenci yurtları ve hastanelerde Kur’an kursları açacaklarını duyurdu.
14 Eylül 2021 tarihli haber: Diyanet, üniversite kampüsleri, yurt ve hastanelerde kuran kursu açacak (cumhuriyet.com.tr)
Ali Erbaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “TDV öğrenci yurtları, gençlik merkezleri, cezaevleri, hastaneler, YURT-KUR, üniversite kampüsleri vb. yerlerde D grubu Kur’an kursları açıyoruz. Cenab-ı Hak hayırlı ve bereketli eylesin” dedi.
Haber- Diyanet, üniversite kampüsleri, yurt ve hastanelerde kuran kursu açacak - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Yazı- Diyanet artık medya patronu lakin harcadığı kamu kaynağı
Ceren Sözeri: Belki de hiç izlememişsinizdir. Yayın politikası ya da yöneticileri hakkında bilgi edinmek isterseniz öyle bir bilgi yok. Diyanet TV’nin bir künyesi dahi yok.
19 Eylül 2021 tarihli yazı: Diyanet artık medya patronu lakin harcadığı kamu kaynağı - Ceren Sözeri – Evrensel
Yazı- Diyanet artık medya patronu lakin harcadığı kamu kaynağı - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Yazı- Çocuklar Diyanet’in tornasından geçsin isteniyor
Banu Güven: Diyanet İşleri Başkanı ve bağlı olduğu iktidar, vergileriyle maaşlarını ödeyen ailelerin çocuklarını nasıl büyütmek istediklerine bakmaksızın, bütün çocuklar aynı tornadan geçsin istiyor.
19 Eylül 2021 tarihli yazı: Çocuklar Diyanet’in tornasından geçsin isteniyor | Türkiye | DW | 19.09.2021

Yazı- Çocuklar Diyanet’in tornasından geçsin isteniyor - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Haber- Din öğretmenlerine terörle mücadele konferansı
“Terörü Hep Birlikte Durdurabiliriz Projesi” kapsamında daha önce çeşitli kurumlardaki çalışanlara verilen konferans din ile rehber öğretmenlere de verilmeye başlandı.
22 Eylül 2021 tarihli haber: Din öğretmenlerine terörle mücadele konferansı – Evrensel
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara gönderilen bir yazıda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri ile rehber öğretmenlerin emniyet tarafından verilecek “Terörü Hep Birlikte Durdurabiliriz Projesi” konferansına katılmaları istendi.
Haber- Din öğretmenlerine terörle mücadele konferansı - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Haber- Diyanet'e soruldu gündem oldu: Baldızla zina nikah bozar mı?
Diyanet tarafından basılan "Fetvalar" kitabında yer alan "Eşlerden birinin zina etmesi, nikâhlarına zarar vermez. Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır" sözleri, sosyal medyada gündem oldu.
21 Ekim 2021 tarihli haber: Diyanet'in "Baldızla zina nikahı bozar mı?" sorusuna verdiği cevap gündeme oturdu! (haberglobal.com.tr)
Diyanet'in "Baldızla zina nikahı bozar mı?" sorusuna verdiği cevap gündeme oturdu!
Haber- Diyanet'e soruldu gündem oldu: Baldızla zina nikah bozar mı? - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Haber- Diyanet'in 'baldız' takıntısı: Hala, teyze de olur
Diyanet’in ‘Baldızla zina, nikâhı düşürmez’ fetvasının tek olmadığı ortaya çıktı. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan “Fetvalar” kitabındaki tepki çeken bir diğer fetvada 'Kız kardeşi, teyzesi, halasıyla evlenilebilir, eş öldüyse eniştenin beklemesine gerek yok!' ifadesi yer aldı.
6 Kasım 2021 tarihli haber: Diyanet'in 'baldız' takıntısı: Halası, teyzesi de olur (cumhuriyet.com.tr)
Diyanet’in en üst danışma organı olan Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan “Fetvalar” kitabındaki tepki çeken “Baldızla zina, nikâhı düşürmez” fetvasının, baldızla ilgili verilen tek fetva olmadığı ortaya çıktı.
Haber- Diyanet'in 'baldız' takıntısı: Hala, teyze de olur - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)


--Haber- Diyanet: Bütçemiz yetmiyor
Son dönemde yaptığı çıkışlarla eleştiri konusu olan Diyanet İşleri Başkanlığı, gelecek yılki 16.1 milyar liralık bütçeyi beğenmedi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Bütçemizin yüzde 96’sı maaşlara, personel masraflarına gidiyor. Geriye kalıyor yüzde 4. O yüzde 4'le biz planladığımız hizmetlerin yarısını bile yapamıyoruz. Şu an 15 bin imam ve müezzine ihtiyacımız var" dedi.
21 Kasım 2021 tarihli haber: Diyanet 16 milyarlık bütçeyi beğenmedi (cumhuriyet.com.tr)
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulundu.
Haber- Diyanet: Bütçemiz yetmiyor - Yurttaşlık Derneği (hyd.org.tr)